รายละเอียด
การออกแบบโรงงานอาหารและแบบจำลองกระบวนการ / Food Plant Design and Process Modeling
- 17 สัปดาห์
- จำนวนนักศึกษา 0 คน
- อาจารย์ผู้สอน 1 คน
ข้อมูลรายวิชา
- รหัสรายวิชา : ENGFI109
- ชื่อรายวิชา(TH) : การออกแบบโรงงานอาหารและแบบจำลองกระบวนการ
- ชื่อรายวิชา (EN) : Food Plant Design and Process Modeling
- เทอม / ปีการศึกษา : /2563
รายละเอียด
นักศึกษาสามารถเข้าร่วมเรียนผ่านทางระบบออนไลน์ ด้วยโปรแกรม MS Teams โดยเราจะเรียนเลคเชอร์ 1 คาบ สลับกับการนำเสนองาน 1 คาบ และทุกกลุ่มจะต้องทำโปรเจ๊คการออกแบบโรงงานอาหาร
รายวิชา - การออกแบบโรงงานอาหารและแบบจำลองกระบวนการ
Chapter 1: Introduction
- Plant design concepts
- Situations giving rise to plant design problems
- Differences in design of food processing plants
- Food Processing Unit Operations
- Preparation of project report
กิจกรรม : - Online Lecture with examples by using an presentation, teaching materials, and other media
- Group work and Practice
Chapter 2: General design considerations
- Product Specification
- Comparative rating of product ideas: Present Market, Market Growth potential, Costs, Risks
- Flow diagram
- Descript the flow of the process and conditions used
กิจกรรม : -Online Lecture with examples by using an presentation, teaching materials, and other media
- Group work and Practice
Chapter 2: General design considerations
- Product
- Design Flow diagram and conditions used of production in pilot plant
กิจกรรม : -Online Presentation and Practical work
Chapter 3: Mass and Energy balance
- Process Analysis
- Mass balance
- Overall Material Balances
- Concentration and Consumption - Component Material Balances
- Recycle and Bypass
- Energy Balance
- Energy balance in food processing
กิจกรรม : - Online Lecture with examples by using an presentation, teaching materials, and other media
- Group work and Practice
Chapter 3: Mass and Energy balance
- mass and energy of food processing line in pilot plant
กิจกรรม : - Online Presentation and Practical work
Chapter 4: Equipment Selection
- selecting food process equipment
- hygienic equipment design criteria
- materials of construction of food equipment
กิจกรรม : - Online Lecture with examples by using an presentation, teaching materials, and other media
- Group work and Practice
Chapter 4: Equipment Selection
- used equipment in pilot plant
กิจกรรม : - Online Presentation and Practical work
Present Semi Project Report
กิจกรรม : - Online Presentation and Practical work
Midterm Exam
กิจกรรม :
Chapter 5: Production Planning and Sanitary Design
- background cleaning and sanitizing program
- cleaning methods
- the surface characteristics chemically active ingredients
- thermal sanitizing
- chemical sanitizing
- factors affecting sanitizer effectiveness
กิจกรรม : -Online Lecture with examples by using an presentation, teaching materials, and other media
- Group work and Practice
Chapter 5: Production Planning and Sanitary Design
- sanitary design in pilot plant
- Planning and control process
- Manufacturing planning and control
- Forecasting, inventory , capacity planning
กิจกรรม : -Online Lecture with examples by using an presentation, teaching materials, and other media
- Group work and Practice
Chapter 6: Plant Layout and Modelling
- Plant layout : Importance, Flow Patterns
- Basic Types of plant layouts, Product or line layout, Process or functional layout
- General guide lines for plant layout, Typical clearances, areas and allowances, Plant layout, Layout of equipment, Space determination
- Symbols used for food plant design and layout
- Plant modelling
กิจกรรม : -Online Lecture with examples by using an presentation, teaching materials, and other media
- Group work and Practice
Chapter 6: Plant Layout and Modelling
- plant layout and modelling of pilot plant
กิจกรรม : -Online Presentation and Practical work
Chapter 7: Economic Analysis
- Capital-investment costs
- Manufacturing costs
- Profit evaluation
กิจกรรม : -Online Lecture with examples by using an presentation, teaching materials, and other media
- Group work and Practice
Chapter 7: Economic Analysis
- plant layout of pilot plant
กิจกรรม : -Online Presentation and Practical work
Chapter 8: Summarization
กิจกรรม : -Online Presentation and Practical work
Final Project Presentation
กิจกรรม : -Online Presentation and Practical work